Completare a Codului Penal din 13 aprilie 2016 care luptă contra sistemului prostituțional

Print-icon

Clienţii sunt sancţionați. Cumpărarea de servicii sexuale este supusă la o amenda de 1500 € (art. 611-1 Cod Penal) si 3750 € în recidivă (art.225-12-1 Cod Penal).

Cumpărarea de servicii sexuale ale unui minor sau ale unei persoane particular vulnerabile din cauza unei boli, neputinţe, handicap sau sarcină este pasibilă de 3 ani de închisoare și 45.000 € amendă (art.225-12-1 Cod Penal).

Racolajul public nu mai este penalizat.

Voi aveţi dreptul la căutarea clienţilor în stradă, pe internet, prin anunţuri.

Pot fi urmăriţi/urmărite penal pentru proxenitism, indiferent dacă ei/ele vă plătesc sau nu (atenţie, lista de mai jos nu este completă) :

 • Persoanele care publică anunţurile (site-uri internet, ziare, etc.)

 • Persoanele care vă ajută să faceţi anunţurile

 • Persoanele care vă ajută să găsiţi clienţi

 • Persoanele care vă oferă un local pentru a vă prostitua (apartament, mașină, etc.)

Prostituţia este legală. Poliţia nu vă poate opri doar din cauza exersării acestei activităţi.

Dacă voi lucraţi într-un apartament și alte persoane lucrează cu dumneavoastră în acel apartament, este posibil ca poliţia să oprească locătarul/proprietarul acestui apartament, care poate fi considerat drept proxenet.

Dacă sunteţi opriţi/oprite în legatură cu verificarea identităţii, voi nu sunteţi obligaţi/obligate să spuneţi poliţiei activitatea dumneavoastră profesională.

Si totuși, din simplu considerent de a spune poliţiei activitatea dumneavoastră, nu ar trebui să aibă careva consecinţe, căci prostituţia este legală.

Persoana în calitate de martor

Pentru a dovedi achiziţionarea infracţiunii de servicii sexuale, este probabil ca poliţia să aibă nevoie de mărturia lucrătorului/lucrătoarei de sex în cauză.

Penalizarea clienţilor constituie o contravenţie (infracţiuni în recidivă). Chiar și în recidivă, atâta timp cât nu merge vorba de o lucrătoare/lucrător de sex minoră/minor si nici de o persoană particular vulnerabilă, nu se prevede penalizarea cu închisoare. Prin urmare, este foarte puţin probabil ca o urmărire penală sau chiar o investigaţie să fie declanșată.

Lucrătorii de sex ar putea, totuși, să servească în calitate de martori la poliţie drept dovadă a unei infracţiuni.

În cazul în care martorii sunt ascultaţi în mod normal, fără constrângeri, este posibil reţinerea lor pâna la 4 ore, timp necesar pentru audiţie(art.62 Cod de Procedură Penală).

Cu toate acestea, poliţia nu va putea opri un/o lucrător/lucrătoare de sex pentru o reţinere preventivă, cu excepţia cazului în care lucrătorul de sex este suspectat de o altă infracţiune(de exemplu, exhibiţionism sexual).

Legea pedepsește aspru un poliţist care ar pune presiune pentru ca să obţină o mărturie falsă (art.434-15 Cod Penal :3 ani de închisoare și 45000 € de amendă).

Faptul că sunteţi un lucrător de sex, cunoscut ca atare de către poliţie, nu permite poliţiei să monitorizeze pe cineva care interacţioneaza cu dumneavoastră pentru a verifica dacă nu există nici o intenţie de a se cumpăra sex. Simplul fapt de discuţie cu un lucrător de sex nu este un motiv rezonabil pentru a suspecta o persoană în comitere de infracţiune.

Verificarea identităţii

Poliţia are dreptul să procedeze la identificarea și verificarea identităţii (art.78-2 Cod de Procedură Penală) în cazul în care :

 • Există o suspiciune rezonabilă că, o persoană a comis sau a încercat să comită o infracţiune

 • O persoană se pregătește să comită o crimă sau un delict

 • O persoană poate furniza elementele necesare pentru o investigare a unei infracţiuni sau delict

 • O persoană este căutată de către autoritaţile juridiciare

 • Procurorul a dispus să se efectueze controale de identitate pe o zonă limitată într-un timp limitat

 • O persoană este pe cale să tulbure ordinea publică

În cazul controlului de identitate, poliţia vă poate reţine timp de 4 ore pe loc sau la postul de serviciu.

Dacă refuzaţi să vă dovediţi identitatea este posibil să vi se ia amprentele și să vi se facă o fotografie.

Voi aveţi dreptul să :

 • Informaţi o persoană aleasă de dumneavoastră

 • Refuzaţi semnarea procesului- verbal

 • Nu suferiţi nici o maltratare

Penalizarea clienţilor fiind o contravenţie (cu excepţia cazurilor de recidivă),poliţia nu are dreptul să controleze identitatea lucrătorilor de sex pe motiv că ei ar putea furniza elementele necesare pentru anchetă (întrucât această lege se aplică numai în cazuri de criminalitate sau infracţiuni).

Detenţie administrativă

În timpul unui control al identităţii, poliţia poate verifica dacă aveţi dreptul de a rămâne pe teritoriul francez.

În cazul în care sunteţi un/o străin/străină într-o situaţie ilegală, autorităţile franceze pot decide să vă indepărteze de pe teritoriul francez. În acest caz, puteţi fi plasat(ă) într-un centru de detenţie pe un maxim de 45 de zile (timp pentru organizarea îndepărtării voastre de pe teritoriul francez).

A 5-a și a 25-a zi de detenţie, voi treceţi în faţa judecătorului de libertăţi. Judecătorul trebuie să elibereze faptul că procedura este neregulată ( în cazul în care controlul identităţii nu a fost legal, de exepmlu) sau că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate.

Drepturile dumneavoastră :

 • Dreptul de a fi informat de drepturile dumneavoastră prompt și într-o limbă pe care o intelegeţi

 • Dreptul de a comunica cu oricine

 • Dreptul de a solicita asistenţă (gratuită) a unui interpret

 • Dreptul de a solicita asistenţă (gratuită) a unui avocat

 • Dreptul de a solicita asistenţă (gratuită) a unui medic

 • Dreptul de a cere azil în primele 5 zile

 • Dreptul de a contesta expulzarea (în termen de 48 de ore de la notificare)

 • Dreptul de a contesta prelungirea retenţiei dumneavoastră

 • Dreptul de a nu suferi nici un fel de maltratare (abuz fizic, abuz verbal, ridiculizare,umilire de exemplu)

În cazul în care indepărtarea dumneavoastră nu este posibilă în practică, atunci veţi fi eliberat(ă) din centrul de detenţie, dar situaţia dumneavoastră administrativă va rămâne neregulată.

Sfaturile noastre

 • Rămâneţi calm(ă) si amabil(ă), pentru a nu fi acuzat(ă) de dispreţ, rebeliune sau violenţă împotriva unui ofiţer de poliţie.

 • Nu semnaţi procesul-verbal daca nu sunteţi deacord cu conţinutul său sau dacă nu-l inţelegeţi. Cel puţin, adăugaţi un comentariu înainte de a-l semna, indicând motivele pentru care nu sunteţi deacord sau lipsa de interpret.

 • Fiţi atent(ă) la fiecare detaliu, căci cea mai mică neregularitate a procedurii, orice incălcare a drepturilor dumneavoastră vă poate evita condamnarea sau părăsirea teritoriului.

 • Dacă sunteţi strain(ă) ilegal(ă), protestaţi în mod sistematic toate deciziile de expatriere sau de prelungire a detenţiei. O asociaţie prezentă în acest centru de detenţie vă poate ajuta (gratuit).

 • Contactaţi-ne în caz de abuz din partea poliţiei.

10-06-2016

Logo MDM-TEM